Sudura MIG: Elemente de bază pentru oțelul moale

Sudura MIG este un proces de sudură obișnuit pentru începători. Învățați elementele de bază ale sudurii MIG pentru oțel moale cu aparatul de sudură MIG MPI220P.

Soluție flexibilă pentru nevoile dumneavoastră de fabricare și întreținere/reparații

Sudura MIG este un proces de sudură cu arc în care un electrod continuu cu sârmă solidă este alimentat printr-un pistol de sudură în baia de sudură, îmbinând cele două materiale de bază. Prin pistolul de sudură este transmis și un gaz protector, care protejează baia de sudură de contaminare. Practic, MIG înseamnă metal gaz inert. Denumirea tehnică este sudură cu arc cu metal și gaz (sau GMAW), iar denumirea colocvială este sudură cu sârmă.

Procesul MIG permite sudorilor pasionați de bricolaj, artiști, fermieri, entuziaști pasionați de moto-sporturi și celor pasionați de lucru manual (DIY) să efectueze majoritatea tipurilor de sudură de fabricare și întreținere/reparații pe materiale de grosimi pana la 13mm sau mai mari. Pe lângă flexibilitate, mulți se îndreaptă către sudura MIG pentru că au auzit că este un proces ușor de învățat. Unii susțin că nu este mai greu de folosit decât un pistol cu lipici. Deși nu este chiar atât de simplu, este adevărat că mulți pot deveni sudori competenți în procesul MIG urmând niște sfaturi elementare.

Siguranța înainte de toate 

Înainte de a vă apuca de orice proiect de sudură, trebuie să vă asigurați că aveți echipamentul de siguranță corespunzător și că ați îndepărtat orice pericole potențiale de incendiu din zona de sudură. Echipamentul elementar de siguranță pentru sudură cuprinde pantofi sau cizme de piele, pantaloni lungi fără manșetă, o jachetă cu mâneci lungi și rezistentă la flacără, mănuși de piele, cască de sudură, ochelari de protecție și o eșarfă sau șapcă pentru a vă proteja creștetul de scântei și de stropi.

Miller oferă o gamă largă de accesorii de siguranță pentru oricine, de la pasionații de bricolaj care sudează ocazional până la sudorul profesionist care lucrează tot timpul. Manualul de utilizator conține informații suplimentare privind echipamentul și precauțiile de siguranță.

Pregătirea metalului 
Spre deosebire de baghete și de electrozii inveliti, care conțin cantități mai mari de aditivi speciali, sârma solidă pentru sudura MIG nu combate foarte bine rugina, murdăria, uleiul sau alte substanțe contaminante. Folosiți o perie de metal sau un dispozitiv de șlefuit pentru a curăța metalul până la luciu înainte de a pune arcul. Asigurați-vă că clema de lucru este conectată tot pe metal curat. Orice impedanță electrică va afecta performanța de alimentare cu sârmă.

Pentru a asigura suduri puternice pe metale mai groase, faceți o muchie pe îmbinare, pentru a vă asigura că sudura penetrează complet până la metalul de bază. Acest lucru este important în special pentru suduri cap la cap.

Piatra de șlefuit sau peria de sârmă sunt potrivite pentru a îndepărta rugina și alte substanțe contaminante de suprafață de pe metal înainte de sudare. 

Pregătirea echipamentului

Verificați cablurile.

Înainte de a pune arcul, verificați echipamentul de sudat pentru a vă asigura că toate conexiunile prin cablu sunt bine strânse, fără zdrențuiri sau alte deteriorări.

Selectați polaritatea electrodului.

Sudura MIG necesită punct pozitiv CC la electrod, sau polaritate inversă. Conexiunile de polaritate se găsesc de obicei pe partea interioară a utilajului.

Setați fluxul de gaz.

Porniți gazul de protecție și setați debitul la 10 l/min. Dacă bănuiți că există scurgeri în furtunul de gaz, aplicați o soluție de apă cu săpun și verificați dacă se formează bule. Dacă descoperiți o scurgere, aruncați furtunul și instalați unul nou.

Verificați tensionarea.

O tensionare prea mică pe rolele motoare sau pe bobina de sârmă poate să ducă la o performanță redusă a alimentării cu sârmă. Ajustați în conformitate cu manualul de instrucțiuni.

Verificați consumabilele.

Îndepărtați stropii în exces din tuburile de contact, înlocuiți capetele de contact și garniturile uzate și aruncați sârma dacă prezintă rugină.

Selectarea sârmei

Pentru oțel, există două tipuri obișnuite de sârmă. Folosiți o clasificare AWS ER70S-3 pentru suduri universale. Folosiți sârmă ER70S-6 dacă este nevoie de mai mulți dezoxidanți pentru a suda pe oțel murdar sau ruginit. În ceea ce privește diametrul sârmei, diametrul de 0.8mm este o alegere bună pentru sudarea unei game largi de grosimi de metal în aplicații casnice și moto-sport. Pentru a suda materiale mai subțiri folosiți sârmă de0.6mm pentru a reduce aportul de căldură. Pentru a suda materiale mai groase la niveluri de căldură totală mai ridicate, folosiți sârmă de1.0mm (sau 1.2mm dacă această valoare este cuprinsă în gama aparatului dumneavoastră).

Alegerea gazului

Un amestec de 75 la sută argon/25 la sută dioxid de carbon (cunoscut și ca 75/25 sau C25) este cel mai bun gaz de protecție universal pentru fontă. Produce cea mai mică cantitate de stropi, dă cel mai bun aspect al cordonului de sudură și nu facilitează străpungerea în cazul metalelor mai subțiri.
100 la sută CO2asigură o penetrare mai profundă, dar crește și cantitatea de stropi, iar cordonul va fi mai neregulat decât atunci când utilizați 75/25.

Tensiunea și amperajul

Tensiunea și amperajul necesare pentru o sudură depind de o serie de variabile, printre care grosimea metalului, tipul de metal, configurația îmbinării, poziția de sudare, gazul protector și viteza diametrului sârmei (printre altele). Miller oferă două unelte pentru a simplifica setarea tensiunii și amperajului corect:

Un grafic de referință ușor de folosit, aflat pe interiorul ușiței care adăpostește sistemul de alimentare cu sârmă
Tehnologia Auto-Set de la Millereste disponibilă pe modelele Millermatic si MPI/XMS. Pur și simplu selectați diametrul sârmei pe care o folosiți (o lumină albastră va indica faptul că Auto-Set este pornit) și folosiți cadranul pentru a regla grosimea metalului pe care intenționați să îl sudați. Apoi, Auto-Set va selecta tensiunea, amperajul și viteza de alimentare cu sârmă potrivite pentru aplicația dumneavoastră

Folosirea oricăreia dintre metode vă va conduce la rezultatul dorit. Apoi puteți face reglajul fin al arcului de sudură, în funcție de preferințele personale.

Firul liber/ Stick-out

Firul liber este lungimea electrodului netopit care iese de la vârful tubului de contact, fără a include lungimea arcului. În general, mențineți un fir liber sub 10 mm și fiți atenți la sunetul produs la sudura. Dacă arcul are un sunet neregulat, problema ar putea fi că firul liber este prea lung, aceasta fiind o greșeală extrem de obișnuită.

Lungimea corectă a firului liber pentru cele mai multe aplicații MIG cu sârmă solidă este de aproximativ 10mm . Încercați să mențineți această lungime a firului liber în timp ce sudați.

Caracteristica unică Auto-Set™ de la Miller selectează automat tensiunea corectă și viteza corectă de alimentare cu sârmă. Tot ce aveți de făcut este să setați corect grosimea materialului și diametrul sârmei. 

Trage sau împinge?

  • Tehnica cu împingere, sau în avans, presupune împingerea pistolului dincolo de baia de sudură (înaintea acesteia). De obicei, împingerea produce o penetrare mai scăzută și un cordon de sudură mai lat și mai plat, deoarece forța arcului este îndreptată astfel încât să se îndepărteze de baia de sudură.
  • Prin tehnica de tragere, sau în revers (denumită și tehnica de tragere sau de urmărire), pistolul de sudură este îndreptat în spate, înspre baia de sudură și tras astfel încât să se îndepărteze de metalul depus. De obicei, tragerea produce o penetrare mai profundă și un cordon de sudură mai îngust, cu o acumulare mai mare.

Atunci când sudați oțel moale folosind procesul MIG, puteți folosi tehnica cu împingere sau pe cea cu tragere, dar rețineți că, de obicei, împingerea permite o vedere mai bună și vă permite să direcționați mai bine sârma în îmbinare.

Unghiul de deplasare

Unghiul de deplasare este definit ca unghiul față de pistol în poziție perpendiculară. Condițiile normale de sudură în toate pozițiile necesită un unghi de deplasare de 5 – 15 grade. Un unghi de deplasare care depășește 20 – 25 grade poate produce mai mulți stropi, o penetrare mai mică și o instabilitate generală a arcului.

Unghiul de lucru

Unghiul de lucru este poziția pistolului față de unghiul îmbinării de sudură și variază cu fiecare poziție de sudură și fiecare configurație de îmbinare (a se vedea mai jos).

Țineți pistolul MIG la un unghi de 90 de grade față de fiecare bucată de metal atunci când sudați cap la cap pentru a îndrepta căldura și metalul de umplere în mod egal către fiecare bucată de material. 

Poziția în plan

  • Sudura cap la cap (îmbinare de 180 grade). Țineți pistolul într-un unghi de 90 de grade față de piesa de lucru, direcționând metalul de umplere direct în îmbinare (dar nu uitați să includeți și unghiul de deplasare de 5 – 15 grade). O mișcare mică înainte-înapoi cu pistolul poate ajuta la umplerea unui interstițiu mare sau poate fi de folos când faceți mai multe suduri. O mică oprire pe latura unui cordon țesut poate ajuta la evitarea formării unei tăieturi inferioare.
  • Îmbinare în T(o îmbinare la 90 de grade; tipul de sudură la această îmbinare se numește sudură în colț). Țineți pistolul la un unghi de 45 de grade, sau la distanță egală de fiecare piesă. Când faceți mai multe suduri, unghiurile de lucru se modifică puțin. Aceasta ajută la evitarea cordoanelor de sudură neuniforme și a tăieturilor inferioare.
  • Îmbinare suprapusă (sudură în colț). Direcționați pistolul la un unghi de 60 – 70 de grade. Cu cât este mai gros metalul sudat, cu atât unghiul va fi mai mare.

La sudarea unei îmbinări suprapuse veți căuta să direcționați mai multă căldură în piesa de metal inferioară. De obicei, un unghi de 60 – 70 de grade este cel mai bun.

Sudura în colț, prezentată aici, este unul din cele mai obișnuite tipuri de sudură. În poziția în plan, țineți pistolul într-un unghi de 45 de grade față de fiecare piesă.

Poziție orizontală

Din cauza efectelor gravitației, unghiul de lucru al pistolului trebuie redus puțin, cu 0 – 15 grade. Dacă nu se schimbă unghiul de lucru, metalul de umplere poate să se deformeze sau să se scurgă pe partea inferioară a îmbinării prin sudură. Unghiul de deplasare, fie că se folosește o tehnică cu împingere sau una cu tragere, rămâne în general același ca la o îmbinare prin sudură efectuată în plan.

Când faceți suduri multiple pe metal gros, sau pentru a acoperi un interstițiu mic în cazul unei alinieri mai proaste, se pot folosi cordoane țesute pentru a umple îmbinarea prin sudură. O ezitare ușoară la punctul superior al sudurii ajută la evitarea formării unei tăieturi inferioare și asigură o conexiune bună a sudurii cu metalul de bază.

Setările de tensiune și amperaj pentru sudarea în poziție orizontală sunt de obicei aceleași sau ceva mai mici decât setările pentru sudura în plan.

O sudură orizontală este mai dificilă decât poziția în plan și necesită direcționarea pistolului ușor în sus, către bucata de material de sus. 

Poziții verticale

Sudura verticală, în urcare sau în coborâre, poate fi dificilă. În acest caz, este foarte importantă aranjarea dinainte de sudare pentru a obține suduri de calitate. Deoarece lucrați împotriva gravitației, reduceți tensiunea și amperajul cu 10-15 la sută față de setările pentru aceeași sudură în poziția în plan.

Tehnica verticală în jos este utilă atunci când sudați metale subțiri, deoarece arcul va penetra mai puțin, din cauza vitezei mai mari de deplasare. Pentru că sudura verticală în jos ajută la reducerea scurgerilor de material topit, uneori sudorii pun materiale foarte subțiri în poziție verticală, chiar dacă le pot suda și în poziție plană. Atunci când sudați vertical în jos, începeți în partea de sus a îmbinării și sudați în jos. În cazul metalelor subțiri, la care se poate produce străpungerea, nu îndreptați sârma către baia de sudură. Mențineți sârma electrodului pe marginea din față a băii de sudură. O mișcare de țesere foarte mică poate ajuta la obținerea unei coroane de sudură plate.

Tehnica verticală în sus începe din partea de jos a îmbinării, direcția sudării fiind în sus. Aceasta poate asigura o penetrare mai bună la materialele mai groase (de obicei 6mm sau mai mult). Unghiul de deplasare al pistolului este o cădere de 5-15 grade față de poziția perpendiculară. O mișcare ușoară de țesere poate ajuta la controlarea dimensiunii, formei și efectelor de răcire ale băii de sudură.

Sudarea verticală în sus sau în jos va depinde de aplicație și de grosimea materialului pe care îl sudați. 

Poziția de sudură peste cap

Pentru sudarea peste cap se poate folosi tehnica cu tragere, cu împingere sau cu pistolul în poziție verticală. Dar din cauza gravitației, vitezele de deplasare trebuie să fie suficient de mari pentru ca metalul sudat să nu cadă din îmbinare. Din același motiv, cordonul țesut nu trebuie să fie prea mare. Prin scăderea tensiunii și a amperajului, baia de sudură se poate menține la o dimensiune mică și mai controlabilă (de aceea, veți lua în calcul utilizarea unei sârme cu diametru mai mic).

Exersați, exersați, exersați!

Rețineți că viteza de deplasare – viteza cu care deplasați pistolul de-a lungul îmbinării – influențează semnificativ forma și calitatea unui cordon de sudură. Mulți sudori cu experiență în sudura MIG determină viteza corectă de deplasare apreciind dimensiunea băii de sudură în raport cu grosimea îmbinării. Știind că un cordon de sudură nu trebuie să fie mai mare decât cea mai subțire secțiune a metalului care este sudat, sudorii experimentați ajustează viteza de deplasare în consecință. De asemenea, ei mențin arcul pe marginea din față a băii de sudură și nu lasă metalul topit să îi depășească.

Cei mai mulți oameni pot să creeze suduri MIG aspectuoase și de calitate, cu exercițiu și urmând tehnicile discutate.

Despre Detop
Compania noastra comercializeaza echipamente, utilaje si accesorii industriale, avand ca importator principal Miller Electric USA. Pentru a veni în întâmpinarea cererii clienților și a oferi soluții complete am dezvoltat un departament de consultanță on-site pentru alegerea produselor și o echipă tehnică certificată de producători disponibilă pentru intervenții în toată țara, cât și o gamă variată de echipamente, utilaje, accesorii pentru diferite sectoare indistriale.
Contact Detop
Urmareste-ne