Aplicatie sudura Bohler: reparatia blocului motor din fonta

Aplicatie sudura Bohler: reparatia blocului motor din fonta

Va prezentam doua variante de reparatie prin sudura a fisurilor aparute in blocurile motor din fonta folosind consumabile pentru sudura Bohler

    

Varianta 1: Cea mai utilizata varianta pentru reparatia prin sudare a pieselor din fonta fisurate este sudarea cu electrod invelit din aliaj Fe-Ni UTP 86 FN (tip E NiFe-Cl). Cu acest electrod se poate suda o gama larga de tipuri de fonta cum ar fi: fonte gri lamelare EN GJL 100 – EN GJL 400, fonte nodulare EN GJS 400 – EN GJS 700, fonte maleabile EN GJMB 350 – EN GJMB 650. De asemene se preteaza si la sudarea eterogena intre diferite tipuri de fonte si otel. Arcul de sudare este stabil iar imbinarea sudata are o rezistenta ridicata la fisurare se poate prelucra prin aschiere.

Varianta 2: A doua varianta recomandata pentru aplicatii speciale este sudare cu electrod de Ni UTP 8 (tip Eni-Cl). Cu acest electrod se poate suda o gama larga de tipuri de fonta cum ar fi: fonte gri lamelare EN GJL 100 – EN GJL 400, fonte nodulare EN GJS 400 – EN GJS 700, fonte maleabile EN GJMB 350 – EN GJMB 650 precum si fonte ale caror structura nu este cunoscuta sau piese din fonta care au fost supuse un timp indelugant la conditii severe de lucru. De asemene se preteaza si la sudarea eterogena intre diferite tipuri de fonte cu otel, cupru si aliaje de cupru.

Pasi recomandati in procedura reparatie prin sudura fonta:

  • Indepartarea partiala prin polizare sau craituire a materialului in lungul fisurii, in cazul in care se indeparteaza material prin craituire (recomandam electrod de craituire UTP 82 AS) aceasta operatie va fi urmata de polizare pentru a fi siguri ca suprafata este curata fara reziduuri dupa craituire, canalul astfel obtinut trebuie sa aibe forma U in sectiune, zona adiacenta fisurii se va curate la luciu metallic prin polizare.

  • Oprirea propagarii fisurii prin sudarea capetelor (cordoane mici de 2-3 cm perpendicular pe directia fisurii) sau gauri date la capete

  • Se recomanda o preincalzire de max. 60-70C, cit sa putem tine mina goala deasupra piesei,

  • Se incepe sudarea in pas de pelerin (rinduri trase, scurte de 2-3 cm) de la mijlocul fisurii catre margini. Pentru a reduce energia liniara se recomanda electrozi cu diametrul cit mai mic si curenti mici de sudare. Imediat dupa sudarea unui rind acesta se ciocaneste cu un ciocan cu virf rotunjit pentru detensionare.

Consumabile de sudare recomandate:

Write a comment